Besparen op uw hypotheek, wat zijn de mogelijkheden?

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Kostte een gemiddeld huis in 2016 nog € 244.000, in januari van dit jaar is dat gestegen naar € 365.000. Dat mag dan nadelig zijn voor de hoogte van de onroerende zaakbelasting, maar het kan ook in uw voordeel werken!

hand met een vergrootglas boven een rij huizen en geld

De kans is namelijk groot dat u voor uw hypotheek naast de basisrente ook een rente-opslag betaalt. Dit is bijna altijd het geval als uw hypotheek hoger is dan 40% of 50% van de oorspronkelijke koopprijs.

Lager tarief
In principe geldt: hoe meer u heeft geleend, hoe meer rente-opslag de bank berekent. Dit kan wel oplopen tot 0,6% als u het huis voor 100% of meer heeft gefinancierd. Op een hypotheek van € 250.000 betaalt u dan per jaar bruto € 1.500 rente-opslag. Voor de meeste mensen is dat ongeveer € 1.000 netto.

Door de stijgende woningprijzen verandert de verhouding tussen de woningwaarde en de hoogte van de lening. Daarnaast is uw huis misschien meer waard geworden omdat u zonnepanelen heeft geplaatst of een serre heeft laten aanbouwen. Daardoor kan de rente-opslag in een lager tarief vallen waardoor u kunt besparen.

Wat moet u doen?
Kijk eerst hoeveel rente-opslag u betaalt. Hypotheekverstrekkers publiceren deze gegevens meestal op hun website. Controleer ook uw hypotheekvoorwaarden. Hier leest u of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen.

Om de waarde van uw huis te bepalen, kan de WOZ-waarde een goede richtlijn zijn. Het probleem is wel dat deze een jaar achterloopt. Daarom kan het interessant zijn om uw huis opnieuw te laten taxeren. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Tot slot moet u de bank vragen om de verlaging door te voeren. Uiteraard helpen we u daar graag bij of nemen u dit deel geheel uit handen.

Hypotheek nog niet overgesloten?
Aan de daling van de hypotheekrente lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen. Heeft u uw hypotheek nog niet overgesloten? Dan kan het slim zijn om dit alsnog te overwegen.

Als u dit doet voordat uw rentevaste periode afloopt, moet u wel boeterente betalen. Die mag u aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Loopt de rentevaste periode van uw hypotheek bijna af? Dan krijgt u van uw huidige geldverstrekker automatisch een nieuw voorstel. Maar u mag ook overstappen naar een andere bank. Dat kan interessant zijn omdat sommige banken een beter (rente)voorstel doen dan andere.

Rentemiddeling
Betaalt u een relatief hoge rente over uw hypotheek maar kunt u of wilt u de hypotheek niet openbreken? Dan kan rentemiddeling interessant zijn. Het voordeel van rentemiddeling is dat u direct minder betaalt zonder dat u boeterente hoeft te betalen.

Met rentemiddeling betaalt u wel een wat hogere rente dan wanneer u de rentevastperiode zou openbreken. Zoals het woord al zegt, wordt het verschil tussen de rente die u nu betaalt en de marktrente gemiddeld. In grote lijnen betekent dit dat u de ene helft van het verschil betaalt en uw hypotheekverstrekker de andere helft.

Wij helpen u graag
Wilt u weten of ook u kunt besparen op uw hypotheek maar vindt u dat ingewikkeld of heeft u geen tijd om het uit te zoeken? Wij helpen u graag! Neem dus gerust even contact met ons op voor een afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.