AFM wil duurzame oplossingen bij betalingsachterstanden
Mensen die achterlopen met het aflossen van hun lening, moeten zo goed mogelijk worden geholpen. De aanbieders van de lening kunnen hierbij helpen door duurzame oplossingen aan te reiken.

De Autoriteit Financiële Markten roept die aanbieders hiertoe op. Door gebruik te maken van inzichten uit de gedragswetenschappen kan dat op een constructieve manier, meent de toezichthouder.
Financieel kwetsbaar
Door de coronacrisis kunnen consumenten eerder in een financieel kwetsbare situatie terechtkomen. Zo bleek vorig jaar uit een stresstest dat zeker 75.000 huishoudens financiële problemen krijgen als hun inkomen deels zou wegvallen. Daardoor ontstaan vaak ook betalingsachterstanden.
Vijf uitgangspunten
De AFM vraagt geldverstrekkers nu om in zo’n situatie te helpen de problemen tot een minimum te beperken. Daartoe heeft de toezichthouder vijf uitgangspunten opgesteld:
- Er moet productief contact zijn tussen de aanbieder en de klant.
- De oplossing is gebaseerd op de persoonlijke (financiële) situatie van de klant.
- Het beleid om tot een oplossing te komen is van goede kwaliteit.
- Medewerkers van de aanbieder zijn in staat om een goede oplossing aan te bieden.
- De afspraken met incassopartners zijn gericht op het klantbelang.
Tien procent
Een jaar geleden hadden meer dan acht miljoen Nederlanders een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Volgens de Stichting Bureau Kredietregistratie kampte een kleine tien procent van hen met betalingsproblemen.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over de regels rondom een lopende of nieuwe geldlening? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.