Minder Nederlanders met betalingsproblemen

Het aantal mensen met betalingsproblemen is dit jaar afgenomen. Ging het eind 2020 nog op 4,3% van alle volwassen Nederlanders, eind september 2021 was dit percentage gedaald naar 4,2%. 

Man met stress zit op de grond met allemaal rekeningen, creditcards en een rekenmachine
Nieuws
Datum: 15-12-2021

Dat staat in de recente Kredietbarometer van Stichting BKR, de organisatie die alle kredietgegevens in ons land verzamelt en beheert. Een daling van 0,1% lijkt weinig, maar in absolute zin gaat het om bijna 25.000 mensen. Opvallend is wel dat Nederlanders van boven de zestig jaar juist vaker in de problemen zijn gekomen. In alle andere leeftijdsgroepen namen de betalingsproblemen juist af. 

Ook aantal kredieten neemt af 

Uit het rapport blijkt verder dat het aantal mensen met een consumptief krediet dit jaar is afgenomen. Eind 2020 hadden ruim 8,5 miljoen Nederlanders in totaal zo’n 10,5 miljoen aan consumptieve kredieten. Eind september 2021 waren dat er ongeveer 8,1 miljoen en ging het om een kredietbedrag van 9,8 miljoen. 

Corona-effect 

Volgens de Stichting BKR is deze ontwikkeling voor een belangrijk deel het gevolg van de corona-pandemie. Consumenten hebben minder niet-noodzakelijke uitgaven gedaan, waardoor ze minder geld hebben besteed aan bijvoorbeeld vakanties en horeca-bezoek. 

Niet alles is zichtbaar 

Het BKR waarschuwt er wel voor dat er sluimerende betalingsproblemen zijn die nu nog onder de radar blijven. Bijvoorbeeld omdat incassoprocedures zijn opgeschort of vanwege vormen van overheidssteun. Ook wijst de stichting erop dat meer mensen de overwaarde van hun huis gebruiken en geld lenen door hun hypotheek te verhogen. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit artikel of overweegt u zelf om binnenkort een lening af te sluiten? Laat het ons dan weten. Wij zijn specialist op het gebied van geldzaken, ook als het om krediet gaat. Neem dus gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.