Zeker € 10 miljoen oudejaarsschade aan particulier bezit

De schade die tijdens de jaarwisseling is ontstaan aan eigendommen van particulieren, bedraagt waarschijnlijk rond de € 10 miljoen. Dat is ruim 10% meer dan een jaar geleden toen er een vuurwerkverbod gold en er aangescherpte coronaregels waren.

Oudjaar, afgestoken vuurwerk
Nieuws
Datum: 09-01-2023

De werkelijke schade is veel hoger, meldt het Verbond van Verzekeraars. De schatting gaat alleen over particulier bezit dat is verzekerd. Onverzekerde spullen en medische kosten zijn niet in het bedrag opgenomen.

Zakelijke claims

Datzelfde geldt voor claims op zakelijke verzekeringen. Die lopen op hun beurt in de miljoenen. Denk bijvoorbeeld aan de uitgebrande kerk in Veghel en de brandschades aan een eendenfokkerij in Ermelo en enkele scholen in Amsterdam en Utrecht.

Meer incidenten

De Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt bij brand, zag het aantal incidentmeldingen stijgen met 36%. Ook is er een toename van het aantal vuurwerk-gerelateerde schades: vuurwerk speelde een rol in meer dan de helft van het totale aantal branden. Dit is het hoogste percentage in de afgelopen tien jaar.

Meerdere oorzaken

Volgens directeur Richard Weurding speelden er meerdere oorzaken een rol bij de vuurwerkschade van de afgelopen jaarwisseling. Zo bleken vuurwerkverboden in de praktijk moeilijk te handhaven, is er veel illegaal vuurwerk geïmporteerd en waaide het hard.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag